STIKLINGER OG “TEENAGE-PLANTER”

Pelargonier vokser og vokser. Det kommer dine også til at gøre. Mange klipper dem blot ned og smider afklippet væk. Men en del af os ser afklippet som stiklinger og laver små nye planter af dem. 
Det er ganske nemt med de fleste pelargonier. Dog er de fleste med 3-farvede blade lidt vanskelige og de vokser langsomt. Det tager måske dobbelt så lang tid at få dem til at sætte et godt rodnet i forhold til de almindelige zonaler.

Men fremgangsmåden er enkelt. Du klipper et topskud eller et sideskud af din moderplante. Piller bladene af, så der ikke er for mange tilbage – planten skal jo helst bruge sin energi på at udvikle rødder i stedet for at passe blade. Har den knopper, så skal de også klippes af. Igen for at planten ikke skal bruge sin energi på at blomstre. Og ja, det gør “ondt” at klippe smukke blomster af. Men forestil dig bare, at du er Morticia Addams og ordner roser ;-). Kender du ikke familien Addams, så er der et link til et youtubeklip med Morticia her: https://www.youtube.com/watch?v=ppfplBvq6UU.

Derefter fylder du en lille potte på fx 6 cm med priklejord, vander det igennem og sætter stiklingen ned, så der er minimum et bladskud (uden blade selvfølgelig, de brækkes af inde ved stilken) under jorden. Det er fra disse bladskud, planten sætter rødder, hvis der kun er stængel under jorden, kan stiklingen ikke sætte rod, så dette er meget vigtigt. Jorden skal holdes fugtig igennem hele rodsætningsperioden, som i snit er omkring en måneds tid. Det er vigtigt, at den lille stikling ikke står gennemblødt eller sopper i vand, for så rådner den i stedet for at sætte rod. I det hele taget, er det for meget vand, der er den største pelargoniedræber. Til gengæld tåler de fint at tørre nærmest totalt ud. Man siger, at pelargonier skal holdes til den tørre side. 
Forberedelsen af potten kan med fordel gøres først. Nogle bruger rodpulver til at fremme rodvæksten. Det kan være tilrådeligt med de vanskelige, men med de almindelige zonaler bruger jeg ikke andet end stiklejord, vand og kærlighed ;-).

Jeg har set flere, der lader mange blade være på deres stiklinge, og så har man jo en stor plante fra start af. Men prøv dig selv frem. Den med få blade vil starte som en mindre plante, men sandsynligvis hurtigst udvikle et større rodnet.
Jeg sætter selv mine stiklinger meget små, på mellem 3 og 5 cm i højden – alt efter type, og de får lov til at beholde 2 – 3 blade. Begynder et blad at visne, bliver det klippet forsigtigt af.

Man kan hurtigt få mange små planter, hvis man bliver grebet af at sætte stiklinger. Og så kommer der en dag, hvor de er nødt til at flytte hjemmefra. Mange private enten sælger dem eller bytter dem til andre. Det gør jeg også.

 

Er der nogle af mine, du er interesseret i, så skriv til mig. Jeg reserverer gerne og flere af de specielle er der rift om.

Jeg søger selv lille Jericho, men andre kan også være interessante. Især tricolorerne, synes jeg, er spændende.

Har du Jericho, som du gerne vil bytte stikling af eller sælge, så kontakt mig gerne 🙂